PORADNICTWO KARIERY
previous arrow
next arrow
Slider

CyberSiłacze – rozwój umiejętności cyfrowo-społecznych osób z niepełnosprawnością fizyczną

CYBERSIŁACZE  – ROZWÓJ UMIEJĘTNOŚCI CYFROWO-SPOŁECZNYCH OSÓB Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ FIZYCZNĄ

Okres realizacji projektu: XI.2020-XI.2021

Miejsce realizacji projektu: woj. śląskie, woj. dolnośląskie

Kwota dofinansowania: 570 633 PLN

Wartość projektu: 570 633 PLN

Wsparcie projektu ,,CyberSiłacze’’ dedykowane jest osobom niepełnosprawnym fizycznie lub/i umysłowo, powyżej 25 roku życia, zamieszkującym województwo śląskie (głównie Rybnik i okolice) i dolnośląskie (głównie Wrocław). Osoba chcąca przystąpić do projektu, powinna posiadać orzeczenie o niepełnosprawności o dowolnym stopniu i rodzaju. Uczestnikiem projektu może być również osoba z niepełnosprawnością sprzężoną. Warunkiem udziału w projekcie jest posiadanie umiejętności cyfrowych i kompetencji społecznych na poziomie nieprzekraczającym 3 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji.

Podstawowym celem modelu jest wzrost kompetencji cyfrowych i społecznych 13 uczestników projektu z województwa śląskiego oraz 13 uczestników z województwa dolnośląskiego. Wsparcie przewidziane w projekcie ma za zadanie przyczynić się do wzrostu świadomości w zakresie cyberbezpieczeństwa oraz nabycia wiedzy i umiejętności potrzebnych do zapobiegania ryzykownym zachowaniom w sieci. Poprzez wsparcie edukacyjno-doradcze, uczestnicy projektu będą w stanie rozwinąć swoje kompetencje społeczne, zwiększyć samodzielność oraz rozwijać umiejętności interpersonalne.

Wsparcie oferowane w ramach projektu:

REKRUTACJA – prowadzona przez 6 miesięcy od rozpoczęcia się projektu (listopad 2020 – kwiecień 2021) . Osoba chcąca wziąć udział w projekcie powinna zapoznać się z dokumentami dostępnymi na stronie internetowej oraz wypełnić formularze. Odbiór dokumentów przez personel projektu jest dostosowany do indywidualnych potrzeb osoby zgłaszającej udział.

DIAGNOZA – badanie przeprowadzone przez diagnostę, którego celem jest weryfikacja wyjściowych umiejętności uczestnika w zakresie cyfrowym i społecznym;

WSPARCIE EDUKACYJNE – wsparcie merytoryczne realizowane przez tutorów edukacyjnych;

GRUPOWE WARSZTATY KOMPETENCJI SPOŁECZNYCH – spotkania uczestników projektu prowadzone przez psychologa, dzięki którym poszerzą swoje zdolności interpersonalne;

DORADZTWO ZAWODOWE – indywidualne wsparcie doradcy zawodowego w tworzeniu ścieżki kariery uczestników dostosowanej do jego możliwości i potrzeb;

WALIDACJA EFEKTÓW WSPARCIA – weryfikacja nabytych przez uczestników projektu umiejętności (nieobowiązkowa)

OPIEKUN OSOBY ZALEŻNEJ – projekt przewiduje możliwość skorzystania z usługi opiekuna np. dziecka, na czas uczestniczenia w zadaniach projektu;

ASYSTENT – wsparcie uczestników w postaci indywidualnego wsparcia asystenckiego;

HARMONOGRAM

Ogólny harmonogram prac projektowych:

1.11.2020-31.11.2020 Przygotowanie contentu do narzędzie diagnostycznego, opracowanie dokumentacji projektowej, rekrutacyjnej, stworzenie koncepcji realizacji działań promocyjnych i rekrutacyjnych, powołanie i pierwsze spotkania zespołu projektowego, podział zadań, aktualizacja harmonogramu i ustalenia co do dalszych działań.

1.12.2020-28.02.2021 Konsultacje wdrożeniowe co do narzędzia diagnostycznego, przeszkolenie diagnostów z prowadzenia procesu diagnostycznego (przez specjalistę ds. metodologii), przygotowania do przeprowadzenia działań rekrutacyjnych, opracowanie materiałów promocyjno-rekrutacyjnych, dystrybucja ich.

15.02.2021-31.09.2021 Prowadzenie rekrutacji w trybie ciągłym, przeprowadzanie diagnozy, kierowanie Uczestników do form wsparcia zgodnie z wymiarem wynikającym z przeprowadzonej diagnozy. Udzielanie wsparcia metodologicznego diagnostom i zespołowi udzielającego wsparcia
edukacyjno-doradczego Uczestnikom przez specjalistę ds. metodologii.
Działania Koordynatorów Wsparcia, integracja wsparcia, monitorowanie
działań. Realizacja dodatkowych form wsparcia warunkujących udział
Uczestników w projekcie (transport, zapewnienie cateringu, świadczenie
usług asystenckich i wsparcia osób zależnych itp.).

1.10.2021-30.11.2021 Opracowanie zbiorczego raportu końcowego, przeprowadzenie działań
walidacyjnych.

PROCEDURY

ZASADA KONKURENCYJNOŚCI – DIAGNOSTA/OPIEKUN PROCESU EDUKACYJNEGO

Zapraszamy do udziału w postępowaniu mającym na celu wyłonienie Diagnosty/Opiekuna procesu edukacyjnego. Wszelkie informacje związane z opisem stanowiska, zakresem zadań i minimalnymi wymaganiami wskazane są w załącznikach:

Na Państwa oferty czekamy do 4.12.2020r. do godziny 23:59

ZAPYTANIE O CENĘ – SPECJALISTA DS. METODOLOGII

zapraszamy do udziału w postępowaniu mającym na celu wyłonienie Specjalisty ds. metodologii. Wszelkie informacje związane z opisem stanowiska, zakresem zadań i minimalnymi wymaganiami wskazane są w załącznikach:

Na Państwa oferty czekamy do poniedziałku 23.11.2020 do godziny 23:59.

Koordynator projektu:

Anna Starostka